• home
 • het concept
 • de bedenker
 • Seizoen 2023 - 2024
 • nieuws
 • contact
 • Het succes van het Panda Concept

  Het Panda Team Tilburg

  Het Panda Team Tilburg is uniek in Nederland. René is coach en manager van het Team. Hij wordt bijgestaan door  Feven (captain en assistent-manager), Adiam (website beheerder) en Daniël (trainer).

  Waarom het Panda Team?

  Vluchtelingen kinderen leven in sociaal en financieel kwetsbare gezinnen. Deze gezinnen zijn geïsoleerd en nemen nauwelijks deel aan het maatschappelijke leven. 

  De ouders concentreren zich met name op het iedere maand financieel kunnen rondkomen. De kinderen gaan naar school, maar zijn buiten schooltijd ook geïsoleerd. 

  Voor de meiden uit deze gezinnen, voor meiden die in Asielzoekerscentra of in voorzieningen voor alleenstaande minderjarige asielzoekers verblijven, kan hockey in een vertrouwde en veilige omgeving veel betekenen. Voor deze meiden is er het Panda Team.

         Afbeelding van WhatsApp op 2024-01-20 om 01.15.51_c2316333

  Het succes van het Panda Team

   Het Panda Team bestaat uit vluchtelingen meiden van 11 tot 17 jaar. Ze spreken verschillende talen en hebben verschillende culturen, religies en overtuigingen. In het Team leren ze over elkaars achtergrond en krijgen respect voor elkaar. In een veilige en respectvolle omgeving krijgen ze weer vertrouwen in de andere Panda's, trainers, coaches, ouders en in zichzelf. De ouders, broers en zussen komen kijken naar hun hockeyende Panda en integreren ook met mensen buiten hun eigen netwerk. De Panda's zijn allemaal gevlucht en begrijpen elkaar daardoor. Ze krijgen allemaal de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen in verschillende rollen: trainer, captain, sociale begeleiding, hockey technische zaken, communicatie, organisatie van trainingen, wedstrijden, toernooien en teamuitjes. Het Panda Team speelt wedstrijden en doet mee aan toernooien. Op die manier komen ze in contact met in Nederland geboren meiden en wordt hun netwerk groter en gevarieerder. Panda's krijgen vriendinnen van andere clubs. Het Panda Team is veel meer dan alleen hockey, de meiden worden mentaal sterker en doen ervaringen op die ze nu en in de toekomst heel goed kunnen gebruiken.

        Selda     Naima                                                                        

  De Koerdische zussen Selda en Naima

   

   

  2 april 2024 Ksanet                                        

  "Ik ben veel beter gaan hockeyen."

   "Kom je met ons hockeyen, het is heel gezellig in het Panda Team! 

   

  Beril em Zahur Ksanet, trainer van de  nieuwe Panda's     Beril tr met Ksanet 2Beril     ZahurZahur

  trainer KsanetKsanet met Samsam en Zahur     

                                             

  Ksanet  is in 2019 in Nederland gekomen en woont met haar familie in Tilburg. Ze is in januari 2022 als jong meisje (toen 9 jaar!) in het Panda Team gekomen. Ksanet is de jongste Panda en een zeer sociaal en respectvol meisje. Zo jong als ze is stond ze al 2 keer voor de camera van Omroep Brabant!   Coach René is heel blij met haar.

  René: "Ksanet is vanaf het begin vrolijk, behulpzaam en altijd positief." 

  Ksanet: "René is heel erg betrokken bij de Panda's, altijd behulpzaam en ik vind het heel fijn dat hij mijn familie helpt. En hij neemt chips mee naar de training! Door het Panda Team ben ik veel beter gaan hockeyen, speel nu centraal op het middenveld en René zegt dat ik dat heel goed doe."

  Op de vraag of ze nog iets wil vertellen zegt Ksanet: "Ik wil René bedanken voor alles wat hij mij heeft geleerd."

   

   Bana 2 Bana

   Bana speelt centraal in de verdediging en is op die positie de beste van het Team. Maar eigenlijk kan ze op iedere positie spelen!           En ook voor haar is het Panda Team veel meer dan hockey. Bana is mentaal veel sterker geworden. 

  Het Panda Management

   MT foto

  René (manager en coach)

  "Het Panda Team is veel meer dan alleen hockey"

  20230826_114241         

   

  Daniël (trainer)

  "Ik ben altijd blij als ik  training geef!

   

  Daniel 20       

   

  Daniël's eerste kennismaking met het Panda Team was op 17 juni 2023. Hij is meegegaan naar het toernooi van Hockeyclub DES in Kaatsheuvel. Daar bleek al dat Daniël heel goed met de Panda Meiden omgaat. En dat hij een goed spelinzicht heeft. Hij is dan ook direct trainer geworden.

  Op de vraag wat Daniël nu doet voor het Panda Team, zegt hij "ik ben altijd blij als ik weer training geef". En "het speciale van het Panda Team is dat de meiden elkaar respecteren, elkaar helpen en ze doen veel leuke dingen. Op zaterdag 24 februari 2024 hebben wij ons Tweede Nationale Panda Integratie toernooi op ons eigen veld, dat zal heel leuk worden!" Daniël ziet dat de meiden zelfstandig zijn en goed communiceren.

   

  Feven (captain en assistent-manager)

  "Samen zijn met de Panda's"

    Feven pet                                                                                                                                                                                                                                              

  Feven is in 2021 in het Panda Team gekomen en is captain en assistent-manager van het Team. Feven  is geboren in Antore in Eritrea en is in 2019 in Nederland gekomen.  Ze woont met haar familie in Tilburg.                                     

  Feven: "Op de training heb ik René leren kennen. René is bij mij thuis gekomen om kennis te maken en hij nam gelijk de Panda kleren mee. Ik vind het leuk om samen met de Panda's te zijn, op het veld en buiten het veld. En ik vind het leuk als ik een goal maak in een wedstrijd! Ik ben een aanvaller en René is altijd heel blij als ik scoor! René vroeg aan mij of ik captain wilde worden en ik heb gezegd dat ik dat alleen doe als de andere Panda's dat willen. Mijn beste vriendin en Panda Adiam zei gelijk tegen René dat ik een hele goede captain zal zijn. Ik heb altijd veel plezier in het Panda Team en dat zal denk ik altijd zo blijven!"

           

                                                                                                                       

  Adiam (website beheerder)

  "Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen"

         Adiam web 5 maart                 

   

  Adiam is in het begin van 2023 bij het Panda Team gekomen. 

  Adiam: "Ik sprak met mijn vriendin Feven die captain is van het Panda Team. Ik heb René gebeld en hij is bij mij thuis geweest om kennis te maken. Kort daarna stond ik al op het hockeyveld in de mooie blauw-witte Panda kleren. Ik vind het hockey heel leuk. In het begin zei ik tegen René, ik kan niet hockeyen.  Door het Panda Team ben ik beter gaan hockeyen, durf ik te praten en heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik heb stage gevolgd bij Welkom Integratie, het bedrijf van René. Ik heb adviezen voor de website van het team aan hem gegeven. René heeft mij gevraagd om de communicatie voor het Panda Team te gaan doen. René: jij kan dat en we doen het samen. Ik wil op mijn positie (links in de verdediging) heel goed worden. Ik ben blij dat ik in het Panda Team zit, het team is veel meer dan hockey! Ik ga voor de tweede keer stage lopen bij het bedrijf van René. Hij heeft mij gevraagd om een communicatieplan 2024 voor het Panda Team te maken. Met René samen lukt dat wel denk ik!"

   

   

                                                         

                                                                                                            

  Waar zorgt het Panda Team voor?

  Maatschappelijk betrokken

  Door het werken met vluchtelingen meiden heeft het Panda Team een grote maatschappelijke waarde.

  Actieve participatie

  De meiden in het Panda Team worden gestimuleerd om actief te participeren in het Team en daarbuiten.

  Veilige omgeving

  De meiden hockeyen in een veilige  omgeving.

  Plezier in het spel

  Plezier in het hockeyen en plezier maken met de andere meiden.

  Vertrouwen

  De meiden krijgen weer vertrouwen in zichzelf en hun omgeving.