• home
 • het concept
 • de bedenker
 • Seizoen 2023 - 2024
 • nieuws
 • contact
 • Het succes van het Panda Concept

  Het Panda Team Tilburg

  Het Panda Team Tilburg is uniek in Nederland. René is coach en manager van het Team. Hij wordt bijgestaan door zijn staf: Daniël (trainer en assistent-coach), Tsgereda (captain en sociaal begeleider), Merhawit (captain en hockey technische zaken) en Adiam (communicatie en persvoorlichter).

  Waarom het Panda Team?

  Vluchtelingen kinderen leven in sociaal en financieel kwetsbare gezinnen. Deze gezinnen zijn geïsoleerd en nemen nauwelijks deel aan het maatschappelijke leven. 

  De ouders concentreren zich met name op het iedere maand financieel kunnen rondkomen. De kinderen gaan naar school, maar zijn buiten schooltijd ook geïsoleerd. 

  Voor de meiden uit deze gezinnen, voor meiden die in Asielzoekerscentra of in voorzieningen voor alleenstaande minderjarige asielzoekers verblijven, kan hockey in een vertrouwde en veilige omgeving veel betekenen. Voor deze meiden is er het Panda Team.

   

  Het succes van het Panda Team

   Het Panda Team bestaat uit vluchtelingen meiden van 11 tot 17 jaar. Ze spreken verschillende talen en hebben verschillende culturen, religies en overtuigingen. In het Team leren ze over elkaars achtergrond en krijgen respect voor elkaar. In een veilige en respectvolle omgeving krijgen ze weer vertrouwen in de andere Panda's, trainers, coaches, ouders en in zichzelf. De ouders, broers en zussen komen kijken naar hun hockeyende Panda en integreren ook met mensen buiten hun eigen netwerk. De Panda's zijn allemaal gevlucht en begrijpen elkaar daardoor. Ze krijgen allemaal de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen in verschillende rollen: trainer, captain, sociale begeleiding, hockey technische zaken, communicatie, organisatie van trainingen, wedstrijden, toernooien en teamuitjes. Het Panda Team speelt wedstrijden en doet mee aan toernooien. Op die manier komen ze in contact met in Nederland geboren meiden en wordt hun netwerk groter en gevarieerder. Panda's krijgen vriendinnen van andere clubs. Het Panda Team is veel meer dan alleen hockey, de meiden worden mentaal sterker en doen ervaringen op die ze nu en in de toekomst heel goed kunnen gebruiken.

   

  De Staf van het Panda Team

   Staf foto thuis

  René (manager en coach)

  "Het Panda Team is veel meer dan alleen hockey"

  20230826_114241         

   

  Daniël (trainer en assistent coach)

  "Ik ben altijd blij als ik  training geef!

   

  Daniel 20       

   

  Daniël is de broer van 2 Panda zussen, Terhas en Hbret. Zijn eerste kennismaking met het Panda Team was op 17 juni 2023. Hij is meegegaan naar het toernooi van Hockeyclub DES in Kaatsheuvel. Daar bleek al dat Daniël heel goed met de Panda Meiden omgaat. En dat hij een goed spelinzicht heeft. Hij is dan ook direct trainer en assistent-coach geworden.

  Op de vraag wat Daniël nu doet voor het Panda Team, zegt hij "ik ben altijd blij als ik weer training geef". En "het speciale van het Panda Team is dat de meiden elkaar respecteren, elkaar helpen en ze doen veel leuke dingen. Komend seizoen hebben wij een toernooi op ons eigen veld, dat zal heel leuk worden!" Daniël ziet dat de meiden zelfstandig zijn en goed communiceren.

   

  De captains Merhawit (hockey technische zaken) en Tsgereda (sociale begeleiding)

   

  Merhawit: "Ik leer je alles over hockey "                                                                                                           Tsgereda: "De Panda's kunnen alles aan mij in                                                                                                                                                                                                                  vertrouwen vertellen"

                                                                            captains

   

                              Merhawit                                                                                                                                                                              Tsgereda

                                                                                                                                                                  

  Merhawit is een ervaren hockeyer en heeft veel inzicht in het spel. Ze heeft altijd aandacht voor de Panda's. René: "Ze is zeer sociaal en een hele goede hockeyer." En Merhawit: "Ik kan je veel leren over techniek en tactiek en maak plezier met jou!"

  Tsgereda heeft op eigen initiatief 3 Panda meiden geholpen die het erg moeilijk hadden. En ze helpt die meiden nog steeds. Zo jong (en een beetje verlegen) als ze is blijkt nu al dat Tsgereda een hele goede begeleider is en daar misschien wel haar beroep van gaat maken. René zegt, "ik weet zeker dat ze dat kan" En Tsgereda: "De Panda meiden kunnen met alle vragen en problemen in vertrouwen  bij mij terecht."

   

  Adiam (communicatie en persvoorlichter)

  "Mijn zelfvertrouwen is veel beter geworden"

   20230826_114047                       

   

  Adiam is in het begin van 2023 bij het Panda Team gekomen. 

  Adiam: "Ik sprak met mijn vriendin Feven die in het Panda Team speelt. Ik heb René gebeld en hij is bij mij thuis geweest om kennis te maken. Kort daarna stond ik al op het hockeyveld in de mooie blauw-witte Panda kleren. Ik vind het hockey heel leuk. In het begin zei ik tegen René, ik kan niet hockeyen.  Door het Panda Team ben ik beter gaan hockeyen, durf ik te praten en heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik heb stage gevolgd bij Welkom Integratie, het bedrijf van René. Ik heb adviezen voor de website van het team aan hem gegeven. En dat doe ik nog steeds. René heeft mij gevraagd om de communicatie voor het Panda Team te gaan doen. René: jij kan dat en we doen het samen. Ik wil op mijn positie (links in de verdediging) heel goed worden. Ik ben blij dat ik in het Panda Team zit, het team is veel meer dan hockey!"

   

  Ksanet: "kom je met ons hockeyen, het is heel gezellig in het Panda Team!"

  "Je begint in de trainingsgroep met de rode shirts"

   Ksanet 9 sept   Ksanet                                                    3 zussen twee

                                                                                                            Drie zusjes van de Trainingsgroep

  Waar zorgt het Panda Team voor?

  Maatschappelijk betrokken

  Door het werken met vluchtelingen meiden heeft het Panda Team een grote maatschappelijke waarde.

  Actieve participatie

  De meiden in het Panda Team worden gestimuleerd om actief te participeren in het Team en daarbuiten.

  Veilige omgeving

  De meiden hockeyen in een veilige  omgeving.

  Plezier in het spel

  Plezier in het hockeyen en plezier maken met de andere meiden.

  Vertrouwen

  De meiden krijgen weer vertrouwen in zichzelf en hun omgeving.