• home
 • het concept
 • de bedenker
 • Seizoen 2023 - 2024
 • nieuws
 • contact
 • Het Panda Concept

  In een veilige omgeving vertrouwen opbouwen.

  Het Panda Concept is ontwikkeld om hockey voor (ex-) vluchtelingen meiden van 11 tot 17 jaar mogelijk te maken.

  Zahur en Samsam welkom

  Het Panda Concept

  Vluchtelingen kinderen hebben hun geboorteland moeten verlaten. Ze hebben niet de mogelijkheid gehad om kind te zijn. In angst leven, de oorlog beheerst hun leven. Vluchten naar een ander land en alles moeten achterlaten. En dan in het vreemde Nederland aangekomen. Met een rugzakje gevuld met trauma's. Waar ben ik? Ik begrijp de taal niet. Ik heb hier geen vriendjes en vriendinnetjes. Van de eerste opvang naar de eerste van een hele reeks AZC's. In het AZC kunnen ze nog spelen met andere kinderen. Na een lange tijd gaan ze in een huis wonen en weer zijn ze hun vriendjes kwijt.

  In 2015 leerde René asielzoekers kennen in Tilburg. Voor de asielzoekers kinderen was alles nieuw, voor René waren die kinderen en ouders nieuw. Hij wilde wat doen voor de kinderen uit de opvang (Camp Cobbenhagen en Camp Fatima). Iedere week een beetje hockeyen met de kinderen. Zijn Papa stond altijd klaar voor René en nu staat René klaar voor de vluchtelingen kinderen. 

  René aan het woord:

  "Ik dacht, het moet lukken met mijn hockey ervaring als speler en trainer/coach. Maar wat heb ik mij vergist! Gevluchte kinderen met een andere taal, gewoontes, overtuigingen, religies en traumatische ervaringen. En ze hebben het gevoel van veiligheid en vertrouwen verloren. Maar ik wilde ze absoluut helpen en dat lukte ook. Door heel goed naar ze te luisteren, niet te oordelen en vooral niet met mijn eigen Nederlandse regeltjes benaderen. Geleidelijk het vertrouwen winnen van de kinderen en ouders. De kinderen voelen dat ze veilig zijn en krijgen een beetje vertrouwen. Vertrouwen in andere kinderen, volwassenen en zichzelf. En dat vertrouwen kunnen ze hun hele leven nog erg goed gebruiken."

  René heeft in de praktijk geleerd hoe je met de vluchtelingen kinderen moet omgaan op het hockeyveld en daarmee is het Panda Concept geboren.

   Afbeelding van WhatsApp op 2024-03-08 om 08.18.00_714e9b18

  Waar zorgt het Panda Team voor?

  Maatschappelijk betrokken

  Door het werken met vluchtelingen meiden heeft het Panda Team een grote maatschappelijke waarde.

  Actieve participatie

  De meiden in het Panda Team worden gestimuleerd om actief te participeren in het Team en daarbuiten.

  Veilige omgeving

  De meiden hockeyen in een veilige  omgeving.

  Plezier in het spel

  Plezier in het hockeyen en plezier maken met de andere meiden.

  Vertrouwen

  De meiden krijgen weer vertrouwen in zichzelf en hun omgeving.